\
tanda tanda covid

Tanda-Tanda Covid-19 Yang Anda Wajib Tahu

Anda mungkin tertanya-tanya, “apakah tanda-tanda COVID-19?”. Di dalam artikel ini, kami akan kongsikan kepada anda maklumat ini.

COVID-19 mempengaruhi banyak organ badan, oleh itu orang dengan COVID-19 mungkin mempunyai spektrum simptom yang luas.

Virus ini biasanya boleh menyebabkan pelbagai penyakit daripada selesema biasa kepada sindrom pernafasan yang lebih teruk.

COVID-19 adalah satu penyakit yang sangat digeruni oleh masyarakat seluruh dunia. Oleh itu, kita haruslah tahu tanda-tanda covid sebagai satu panduan.

Apa Itu Covid?

tanda tanda covid

Covid-19 adalah nama singkatan kepada penyakit Coronavirus. Coronavirus ini adalah penyakit yang berbahaya dan penyakit yang mudah berjangkit.

Kes yang pertama ialah di Wuhan, China. Penyakit covid-19 ini ditemukan pada bulan disember pada tahun 2019 hingga kini.

Penyakit covid-19 memberi kesan kepada mana-mana individu dengan cara yang berbeza. Sekiranya anda rasa keadaan badan tidak sedap, anda perlu tahu kenapa.

Antara simptom yang boleh kenali adalah demam, batuk kering, dan keletihan. Simptom ini adalah simptom yang sering dihadapi oleh para pesakit covid-19.

Mereka yang menghidap penyakit yang kritikal seperti sakit jantung atau diabetes adalah berisiko tinggi untuk terkena penyakit ini. Sama juga dengan warga emas dan kanak-kanak, sangat berisiko.

Penyakit covid-19 ini adalah penyakit yang dapat berpindah melalui zarah-zarah yang kecil. Ia diedarkan melalui udara. Zarah ini dapat berpindah secara pernafasan dan juga sentuhan. 

Setiap individu digalakkan untuk memakai pelitup muka kerana zarah ini mudah berpindah melalui mulut dan juga hidung. Ada juga yang mengatakan zarah juga boleh masuk melalui mata.

Tanda-Tanda Covid

tanda tanda covid

Anda haruslah mengetahui tanda-tanda cob=vid yang anda perlu tahu. Ini adalah sebagai langkah berjaga-jaga.

  1. Sesak Nafas

Virus penyakit covid-19 ini akan menyerang salur pernafasan. Ini kerana zarah ini masuk melalui pernafasan, jadi virus ini terus menyerang saluran pernafasan.

Virus ini juga akan menyebabakan paru-paru sukar untuk melakukan kerja. Sesak nafas berlaku apabila virus ini sudah sampai ke bahagian paru-paru.

  1. Demam 

Demam adalah simptom yang selalunya dikesan pada pesakit covid-19. Tetapi ada juga pesakit yang tidak demam tetapi terkena covid-19.

Demam ini adalah simptom yang agak sukar dikesan. Ada individu yang demam tetapi bukan covid-19, ada individu yang demam dan terkena covid-19.

Demam ini berlaku adalah kerana badan telah dijangkiti dengan virus luar. Demam ini akan dirasai setelah tiga hingga lima hari selepas terkena virus covid-19.

  1. Sakit Badan

Sakit badan juga terjadi berpunca daripada diserang oleh virus covid-19. Ini adalah kerana virus akan menyerang saraf-saraf badan.

Sakit badan ini tidak semua disebabkan oleh virus covid-19. Ada sakit badan disebabkan oleh penyakit lain yang sememngnya dihidap oleh individu tersebut.

  1. Batuk

tanda tanda covid

Gejala batuk ini juga menjadi salah satu tanda-tanda covid. Ini adalah kerana virus covid menyerang bahagian tekak yang boleh menyebabkan batuk-batuk.

Jangan disebabkan batuk ini, anda sahkan sebagai covid-19. Batuk ini boleh berlaku disebabkan oleh perubahan cuaca dan sebagainya.

  1. Sakit Tekak

Sakit tekak ini adalah hanya simptom sampingan sahaja. Ia bukan simoptom utama untuk covid-19. Sakit tekak ini boleh berlaku daripada pelbagai sebab.

Tetapi sebagai satu persediaan, anda haruslah sentiasa peka dengan keadaan anda. Jika berlanjutan, boleh dapatkan rawatan.

  1. Sakit Kepala

Sakit kepala ini menjadi salah satu simptom yang sampingan dan tidak dapat ditentukan sama ada covid-19 atau tidak. 

Ini adalah kerana sakit kepala ini dapat berlaku dari pelbagai sebab. Antaranya sebab badan tidak dapat berehat dengan betul dan banyak lagi.

Jika anda mengalami tanda-tanda yang telah kami kongsikan, anda disarankan untuk segera berjumpa dengan doktor.

Kesimpulannya, tanda-tanda covid haruslah sentiasa dititiberatkan oleh semua masyarakat dalam menangani covid-19 di negara kita.

Tanggungjawab ini adalah tanggungjawab bersama setiap masyarakat. Jangan sesekali mementingkan diri sahaja, fikirkan nasib orang lain juga. Kita jaga kita.

Penyakit covid-19 ini boleh dilawan sekiranya semual bersatu melawannya. Dapatkan suntikan vaksin anda dengan segera!

Perkuatkan juga sistem imun badan anda dengan gaya hidup yang sihat.

Anda juga boleh meningkatkan sistem imun badan dengan CMary Gluta Colla yang mengandungi Vitamin C dan Glutathione.

tanda tanda covid

Selain itu, Cmary Gluta Colla keluaran syarikat CMary ini mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Antaranya ialah:

  • Membaiki Masalah Kulit
  • Melegakan Sakit Sendi
  • Masalah Kurang Tenaga
  • Mengurangkan Ketidakselesaan 

Cmary sangat bagus dalam membantu wanita yang sedang haid atau menopaus dari segi mengurangkan sakit senggugut dan pembuangan yang tidak lancar.

Bukan itu sahaja, produk keluaran syarikan Cmary ini juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan telah mendapatkan kelulusan SIRIM.

Oleh itu, anda tidak perlu risau tentang status Cmary Gluta Colla ini kerana ianya selamat dimakan dan diyakini ramai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *