\
sakit tumit

8 Punca Sakit Tumit Yang Anda Perlu Tahu

Sakit tumit merupakan perkara yang dialami oleh ramai orang. Ada yang mempunyai sakit pada waktu sekejap namun ada mereka yang mengalami kesakitan pada jangka yang lama.

Tetapi masih ramai orang tidak mengambil berat tentang kesakitan ini dan tidak pernah ambil tahu tentang punca mereka mengalami sakit pada tumit.

Dalam artikel ini, kami akan terangkan tentang sakit tumit dan punca yang menyebabkan anda mengalaminya.

Teruskan membaca artikel ini untuk mendapat maklumat yang bermanfaat.

Apa Itu Sakit Tumit?

Sakit tumit biasanya disebabkan sindrom bonjolan tulang yang merupakan satu keadaan yang disebabkan oleh plantar fasciitis

Ini menyebabkan anda merasa kesakitan pada tumit yang sangat sakit. Kesakitan akan bertambah apabila anda bergerak.

Ia sangat sakit kerana tumit anda berfungsi untuk menyokong berat badan anda. Oleh itu, jika tumit anda sakit, ia tidak dapat menampung berat dengan elok.

Sakit pada tumit biasanya dialami oleh mereka yang berusia lingkungan 45 tahun ke atas. Ia juga sering berlaku pada kaum wanita berbanding kaum lelaki.

Ia lebih kerap berlaku kepada perempuan yang hamil.

sakit tumit

8 Punca Sakit Tumit

Dalam bahagian artikel ini, kami akan terangkan 8 punca utama yang menyebabkan anda merasa kesakitan pada tumit anda.

 1. Memakai Kasut Tinggi

Ini merupakan punca bagi kaum wanita yang mengalami sakit pada tumit. Ini kerana ia boleh memberi kesan pada postur badan anda jika memakai kasut bertumit tinggi.

Selain dari menyebabkan kesakitan tumit, ia juga akan menyebabkan anda mengalami kesakitan pada bahagian belakang badan anda pada jangka lama.

Oleh itu, ia lebih elok untuk anda mengelak memakai kasut bertumit tinggi dengan kerap.

 1. Berat Badan

Bagi mereka yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau obese, ia biasanya akan menyebabkan kesakitan yang teramat pada bahagian tumit anda.

Ini kerana tumit anda perlu menampung berat badan anda. Jika terdapat berat yang berlebihan, ia akan memberi kesan kepada tumit anda kerana ia tidak mampu menampung berat.

sakit tumit

 1. Sindrom Terowong Tarsal

Terowong tarsal mempunyai saraf yang menghubungkan bahagian tapak kaki. Jika mempunyai masalah pada bahagian itu, ia akan memberi kesan pada tumit anda.

Ini kerana saraf itu tidak dapat berfungsi dengan elok. Dengan ini, ia akan menyebabkan kesakitan dan akan memberi kesan kepada anda apabila berjalan.

 1. Kecederaan 

Kecederaan yang lama mungkin juga boleh jadi punca anda mengalami kesakitan. Jika anda gemar bermain bola sepak, ia boleh menjadi salah satu sebabnya.

Kecederaan ini akan memberi kesan yang banyak kepada anda termasuk menyebabkan ketegangan pada ligamen, otot dan tulang anda.

Jika anda berasa sakit, anda boleh ke klinik untuk membuat temujanji bersama doktor.

 1. Tidak Memakai Kasut

Bagi mereka yang suka keluar rumah untuk mengambil barang atau surat dengan berkaki ayam, ia juga boleh menjadi punca anda mempunyai kesakitan pada tumit.

Ini memberi kesan yang paling banyak kepada mereka yang suka pijak lantai simen kerana permukaan yang keras itu boleh menyebabkan kecederaan.

Oleh itu, sentiasa pakai kasut untuk mengelak perkara ini berlaku.

 1. Berdiri Lama

Berdiri pada waktu yang terlalu lama juga merupakan punca. Ini kerana ia akan memberi tekanan pada otot-otot kaki anda untuk menampung berat badan anda.

Ia boleh menyebabkan kesan pada tulang tumit anda dan menyebabkan anda susah untuk berjalan.

Oleh itu, ambil masa sedikit untuk duduk supaya perkara ini tidak berlaku kepada anda.

sakit tumit

 1. Gout

Sakit gout juga menjadi punca anda mengalami kesakitan. Gout adalah satu bentuk arthritis yang boleh dialami oleh mereka walaupun tiada dalam sejarah keluarga.

Antara simptom gout adalah serangan yang tiba-tiba, teruk sakit, keradangan, kemerahan, bengkak dan kelembutan pada sendi. Ini termasuk tumit anda.

Anda boleh mengambil ubat untuk mengurangkan kesakitan ini.

 1. Pertumbuhan Tulang Tidak Normal

Ia dikenali sebagai bony spurs – pertumbuhan tulang tidak normal ini boleh berlaku pada titik fascia yang berada pada tulang tumit.

Ini boleh disebabkan oleh gaya berjalan yang tidak sesuai dan menyebabkan ketegangan pada waktu yang lama.

Dengan ini, ia akan memberi sakit yang teramat pada tumit kerana tulang ini akan berkembang ke arah di mana pereganan menyebabkan rasa sakit.

Rawatan Sakit Tumit

Terdapat juga beberapa rawatan dan perkara yang anda boleh melakukan untuk merawat atau mengurangkan kesakitan pada tumit anda.

 1. Senaman

Jika anda membuat senaman tapak kaki, ia boleh membantu anda untuk mengurangkan kesakitan.

Ia boleh melancarkan aliran oksigen dan darah di kawasan kaki anda dan seterusnya membolehkan anda untuk berjalan seperti biasa.

 1. Rendaman Kaki

Ini juga merupakan cara yang sangat bagus untuk anda merawat sakit pada tumit anda. Ini untuk melegakan tekanan yang anda mengalami pada bahagian tumit.

Anda perlu menyediakan air suam yang sudah dicampur dengan garam kasar. Seterusnya, rendamkan kaki anda selama setengah jam sehingga kaki anda berasa tidak sakit atau lega.

 1. Ubat

Salah satu ubat yang boleh ambil dari klinik atau hospital untuk merawat tumit anda adalah dengan mengambil steroid.

Anda boleh berjumpa dengan doktor untuk membuat temujanji dan berbincang tentang rawatan ini.

Ramai orang sudah mengambil jalan ini dan telah menunjuk kesan yang positif.

Kesimpulannya, maklumat tentang kesakitan pada tumit adalah perkara yang patut diambil tahu oleh semua orang.

Selain daripada mengamalkan pemakanan yang sihat, anda juga boleh mengambil suplemen tambahan bagi memastikan tubuh badan anda kekal sihat dan mengurangkan risiko gout.

Sekiranya, anda masih lagi tercari-cari suplemen yang sesuai untuk membantu mengurangkan sakit sendi dan mencegah gout, anda boleh mencuba Cmary Gluta Colla.

Jika anda sedang mencari rawatan alternatif terhadap sakit lutut, lebih-lebih lagi buat ibu bapa tersayang yang mengalami masalah sakit sendi, CMary adalah pilihan yang terbaik.

sakit tumit

Cmary Gluta Colla keluaran syarikat Cmary ini mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Antaranya ialah:

 • Membaiki Masalah Kulit

Cmary Gluta Colla ini membantu membaiki masalah kulit seperti ekzema, jerawat serta jeragat.

 • Melegakan Sakit Sendi

Sangat sesuai untuk membantu melegakan sakit-sakit sendi terutamanya pada bahagian leher,lutut, bahu, pinggang dan sebagainya.

 • Masalah Kurang Tenaga

Cmary dapat membantu mereka yang mengalami masalah kekurangan tenaga, mengantuk serta cepat letih. 

Sangat bagus bagi mereka yang bekerja sepanjang hari dan memandu pada jarak jauh.

 • Mengurangkan Ketidakselesaan

Cmary sangat bagus dalam membantu wanita yang sedang haid atau menopaus dari segi mengurangkan sakit senggugut dan pembuangan yang tidak lancar.

Bukan itu sahaja, produk keluaran Syarikat Cmary ini juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan telah mendapatkan kelulusan SIRIM.

Oleh itu, anda tidak perlu risau tentang status Cmary Gluta Colla ini kerana ianya selamat dimakan dan diyakini ramai.

Kebanyakan pengguna produk keluaran Cmary ini sangat berpuas hati dengan hasilnya yang sangat bagus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *